Kost och träning

Kost-och-träningEn fysioterapeut är expert på rörelseapparaten med en vetenskapligt underbyggd kompetens. Hos en sådan kan du få hjälp med bedömning, behandling och träning vid olika sjukdoms -och smärttillstånd. Många gånger är det även viktigt att se sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas som medel för att leva ett aktivt liv med god livskvalitet. Det gäller även att kunna äta hälsosamt. Många gånger finns det gym i anslutning till den fysioterapeut du går till, som patienter har tillgång till. En fysioterapeut kan även hjälpa till med att ge råd om kosten eller samarbetar med en kostrådgivare.

Hur hör kost och träning ihop?

Kost och träning det är ofta man hör ihop. Att man ska tänka på båda dessa delar. Det för att må bra i vardagen, för att förebygga en bra hälsa, men även för att komma tillbaka om man skadat sig eller är sjuk. Våra kroppar har behov av energi och den kommer från maten. då är det bra att stoppa i sig bra saker. Vad man har för kost och vad den betyder för träningen är viktigt att se sambandet mellan. För att orka träna så krävs rätt sorts energi, från rätt sorts kost. Sedan är det viktigt att äta på rätt tider, så som före och efter träning. Det för att kunna bygga upp kroppen på ett bra sätt.

Vad, när och hur?

Vad,-när-och-hurMaten man bör äta när man tränar ska bestå av de byggstenar man behöver. Det är protein, fett och kolhydrater. Det behövs även vitaminer och mineraler. När det gäller intag av mat, så beror det hela på vad det är du tränar och vad du vill få ut av din träning. Kroppen behöver energi för att orka träna, så det är bra att ge den det i form av bra mat. Dels före träning men även efter. Under träning är det viktigt med vätska i form av vatten. Hur mycket man ska äta är svårt att svara på, då det är individuellt.

Kost och träningsupplägg

En fysioterapeut kan hjälpa dig att komma igång med kost och träning genom att ge dig ett bra upplägg som du kan följa under ett visst antal veckor. Det kan vara olika inriktningar på ditt upplägg, beroende på vad du har för mål med det hela. Det kanske är så att du vill komma igång med träning eller lära dig äta bättre. Eller är det gå ner i vik eller bli mer vältränad? Det är bra att fundera på dessa saker innan.